Från vänster. Anton Hennix Raukola, Astrid Serine Hoel, Emma Elliane Oskal Valkeapää, Atte Hänninen, Titta Court, Isidor Abdelkader och Erling Fredriksson. Foto: Lotta Nyberg
Man skulle kunna säga att en presenning innehar huvudrollen!
Celsius och Maupertius på sin resa mot NORR.
Många hitresta resenärer har under historiens gång gjort Norden och de arktiska områdena kända ute i världen genom olika exotiska beskrivningar. Den karga orörda naturen, det magiska ljuset, lugnet och den genomträngande tystnaden är en del fenomen som skildrats. Men stämmer det överens med det vi själva upplever och tänker? Vad är vår egen relation till vårt område och till oss själva? Vi som bor och verkar här, hur känner vi egentligen? Finns det något som skulle kunna kallas för en ”nordlig klang”? Något som förenar oss eller skiljer oss åt helt och hållet. Finns det en nordlig humor? Hur ser vi på exploateringen och utnyttjandet av naturtillgångar i vårt område i en djupare mening? Och de olika språken, hur kommunicerar vi sinsemellan och blir vi förstådda och tagna på allvar? Kommer minoriteterna att överleva? Kan vi till sist berätta en mer nyanserad berättelse om oss själva? Det är en del av frågorna som utforskas i en konstnärlig process som mynnar ut i en föreställning med namnet Pohjonen-Davvi-Nord.
Initiativtagaren Tornedalsteatern är tillsammans med Kvääniteatteri och Piste Kollektiivi ansvariga för produktionen. De är regionala kulturinstitutioner med säten i Pajala, Storslett och Rovaniemi. Projektet är ett unikt internationellt samarbete på Nordkalotten. ”Det här är en önskan som jag haft länge. Genom den här typen av projekt kan vi bygga broar, stärka kulturen i norr och föra samman krafter som verkar för fred och vänskapliga förhållanden genom ett konstnärligt samarbete.” säger Erling Fredriksson teaterchef på Tornedalsteatern. ”Konstnärer kan bli vägvisare i det nordiska samarbetet i det förändrade världsläget” konstaterar Frank Jørstad teaterchef för Kvääniteatteri.
Projektet ”Pohjonen-Davvi-Nord” utvidgar och utvecklar de nordliga scenkonstnärernas samverkan och därmed även möjligheten att arbeta även i våra grannländer. Piste Kollektiivi som representerar Nordfinska scenkonstnärer i projektet ser stora fördelar med att etablera ett samarbete mellan organisationerna. Förhoppningen är att det blir bestående och återkommande effekter av samverkan mellan Sverige, Norge och Finland.
Inför produktionen har man samlat en spännande blandning av konstnärer från olika delar av Nordkalotten och från olika sceniska uttryck. Föreställningen skapas genom ett gemensamt utforskande, där de olika uttrycken får komma till tals. ”Det är ett drömprojekt med all den rikedom som vi har i gruppen och kan presentera för omvärlden” tillägger regissören Ida Løken Valkeapää.
Projektet finansieras av Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Kulturfond, Musikverket, Kulturrådet (Sverige), Kulturrådet (Norge), Nordkalottrådet och Region Norrbotten.
Från vänster: Astrid, Mia, Riikka, Emma, Ida, Erling, Pia, Jenny, Klara, Titta och Isidor.
Här nedan följer bilder från workshopen i maj där artisterna improviserade och testade olika uttryck. Föreställningen kommer innehålla flera konstformer såsom dans, musik, sång, text och rytmer. Foto: Kjell Kangas.
I augusti repeterade ensemblen i Tärendö Folkets hus. Här improviserar Emma och Atte med en jättestor presenning. ”Ta av dig peruken Maupertius!”